sobota, 25 października 2014

zielone naleśniki z ruskim farszem

Tak mnie naszło na naleśniki z takim farszem jak mają pierogi ruskie. Już w trakcie smażenia wpadłam na pomysł że fajnie by było, gdyby miały one zielony kolor. Ekspresowo rozmroziłam szpinak i wyszło nie tylko ślicznie i zielono, ale przede wszystkim przepysznie :)

potrzebne składniki:

na zielone naleśniki:

2 jajka,
1 szklanka mleka,
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
około 100g szpinku,
szczypta soli,
1 łyżka oleju.

na farsz:

250 g białego sera,
7 ugotowanych ziemniaków,
1 cebula,
masło do smażenia,
sól, pieprz.

Jajka miksujemy z mlekiem, mąką solą i olejem, stopniowo dolewamy wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Na końcu dodajemy rozmrożony i zmiksowany szpinak, dokładnie mieszamy. Smażymy na natłuszczonej patelni.

Ziemniaki i ser mielimy, dodajemy zrumienioną na maśle cebulkę, przyprawiamy i mieszamy.

Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety.




poniedziałek, 20 października 2014

surówka z białej kapusty lub kapusty pekińskiej

Lubicie surówki ja bardzo. A zwłaszcza tą. Można jązrobć i z białej kapusty i z kapusty pekińskiej, jest p jest pyszna słodko-ostra.


potrzebne składniki:

kapusta biała lub pekińska (okołó 0,5 kg),
2 spore marchewki,
1 duża cebula (lub biała część pora),
2 jabłka.

na sos:

250 ml majnezu kieleckiego,
1,5 łyżki octu,
2 łyżki cukru,
1 łyża maggi,
1 łyżka wody,
2 ząbki czosnku (może być też czosnek granulowany),
szczypta pieprzu cayenne.

Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko ścieramy na grubej tarce, cebulę siekamy.

Składniki sosu miksujemy w blenderze.

Warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na pół godziny.