czwartek, 27 lutego 2014

donaty

Myśleliście,że zapomniałam o Was w Tłusty Czwartek? Nie zapomniałam :) i mam dla Was coś pysznego. Niezbyt słodkie donaty z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Poczęstujecie się?

potrzebne składniki:

450-500g mąki,
200 g brązowego cukru,
2 łyżki masła,
2 jajka,
szczypta soli,
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
0,5 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
1 torebka cukru cynamonowego,
200 ml mleka,
tłuszcz do głębokiego smażenia,
cukier puder,
100 g czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka.

Masło ucieram z cukrem i jajkami.

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier cynamonowy, przyprawę do jabłecznika i gałkę muszkatołową mieszamy. Dodajemy masę maślano-jajeczną i mleko wyrabiany w razie potrzeby podsypując mąką.

wałkujemy na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy donaty.

Zostawiamy na około 20 minut,żeby ciasto odpoczęło.

Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Odsączamy z tłuszczu na papierze śniadaniowym lub ręczniku papierowym.

Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zanurzamy w niej część donatów, resztę posypujemy cukrem pudrem.












3 komentarze:

dziękuję za komentarz