poniedziałek, 30 lipca 2012

zielone pierogi Pauliny :)

Wiele osób prosiło mnie o przepis Pauliny na nagrodzone pierogi. przepis znajdziecie na Blogu Pauliny, wystarczy kliknąć TUTAJ
a oto zdjęcie pierogów, nie wiem jak Wam, ale mi już ślinka cieknie


piątek, 27 lipca 2012

niebieski drink z martini

macie ochotę na orzeźwienie? proszę bardzo!!

potrzebne składniki:
40 ml białego martini,
20 ml bluecuracao,
70 ml sprite,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 plasterek cytryny.

Cytrynę myjemy, z ćwiartki cytryny wyciskamy sok, z reszty odkrawamy jeden plaster, na dno kieliszka wlewamy matrini i sok cytrynowy, dodajemy plasterek cytryny, następnie wlewamy sprita, potem powolutku, po łyżeczce wlewamy bluecuracao, jest cięższe od martini i sprita i powinno opaść na dól, a drink powinien się rozwarstwić :)



czwartek, 26 lipca 2012

roczek i nagdody...

dzisiaj blog obchodzi swoje pierwsze urodziny, tortu nie będzie, będzie za to rozwiązanie konkursu

Książkę Kuchnia polska otrzymuje Monika za przepis na perliczkę z nadzieniem pieczarkowo-ziołowo-maślanym, jak tylko znajdę gdzieś perliczkę napewno wypróbuję przepis

Ale są jeszcze dwa wyróżnienia:

książka "Menu na przyjęcia" dostanie Paulina za zielone pierogi fetą i suszonymi pomidorami, w 100% trafiłaś w mój gust wszystko co lubię w jednym miejscu


a nagrodę specjalną książkę "Potrawy z ziemniaków" od mojego Mężczyzny dostanie Ewa Anna za golonkę w piwie, czyli to co mężczyźni lubią najbardziej


dziewczyny czekam na wasze adresy leon.kot@onet.pl



wtorek, 24 lipca 2012

kawa mrożona i już ostatnie przypomnie o konkursie

Strasznie gorąco dzisiaj a ja dodatkowo potrzebuję zastrzyku energii, proponuję więc kawę mrożoną

potrzebne składniki (na 1 porcję):

150-200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1-2 łyżeczki cukru,
kilka kostek lodu,
1 gałka lodów waniliowo-czekoladowych,
bita śmietana.

Do szejkera wlewamy mleko, dodajemy kawę, cukier i lód, ubijamy tak jak malibu.

Na dno kieliszka lub wysokiej szklanki wkładamy gałkę lodów, wlewamy ubitą kawę i przyozdabiamy bitą śmietaną.





przypominam, że jeszcze tylko do północy czekam na przepisu konkursowe :) 
http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/07/urodziny-i-konkurs.html



poniedziałek, 23 lipca 2012

pierogi z mięsem i kapustą

W piątek naszła nas przeogromna ochota na pierogi, mojego Mężczyznę na pierogi z mięsem i kapustą, mnie na moje najukochańsze ruskie. Tym razem wygrały te z mięsem, tym bardzie, że mój Mężczyzna obiecał nie tylko ugotować miso i kapustę i zmielić farsz, ale też, zrobić i rozwałkować ciasto. Dla mnie zostało "tylko" zlepienie około 200 pierogów :)

potrzebne składniki:

1,8 kg łopatki wieprzowej,
1,5 kg kapusty kiszonej
4 marchewki,
por,
2 cebule,
4 ziela angielskie,
3 liście laurowe,
4 ziarenka pieprzu,
sól (ewentualnie kostka bulionowa warzywna)

składniki i przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ , z tym, że ilość składników trzeba podwoić.

Marchew, cebule i pora obieramy i myjemy, mięso dzielimy na mniejsze kawałki, wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, solimy (ewentualnie dodajemy kostkę bulionową). Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Wywaru nie wylewamy!! Można na nim ugotować barszczyk czerwony, który będzie pysznym dodatkiem do pierogów.

W tym samym czasie obgotowujemy kapustę kiszoną.

Mięso i kapustę zostawiamy do ostygnięcia, następnie mielimy, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz, jeśli jest zbyt suchy podlewamy chochelką lub dwiema wywaru z gotowania mięsa.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu.

Podajemy z okrasą z boczku i cebulki i barszczykiem czerwonym.








piątek, 20 lipca 2012

na szybko ryż z tuńczykiem i kolejne przypomnienie o KONKURSIE!!

Dziś potrawa szybka i pyszna. Idealna na gorące dni.

portzebne składniki:

2 torebki ryżu,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 sztuki jajka na twardo,
2 pomidory,
1/2 pęczka szczypiorku,
sól i pieprz.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, powinien być miękki ale sypki, następnie wyjmujemy go z woreczków, wkładamy do dużej miski i dodajemy do niego tuńczyka wraz zalewą i oliwę z oliwek, całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, dzielimy na ćwiartki, pomidory myjemy dzielimy na ćwiartki, szczypiorek siekamy.

Ryż z tuńczykiem przekładamy do salaterki, na wierzchu układamy naprzemiennie jajka i pomidory, posypujemy szczypiorkiem.


no i po raz kolejny przypominam o konkursie:  
   http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/07/urodziny-i-konkurs.html

czwartek, 19 lipca 2012

szybka sałatka do obiadu. + KONKURS :) komu książkę? komu?

Dzisiaj dostanie mi się od Was po uszach. Tak, Wiem, że nie powinno się łączyć w sałatkach pomidorów i ogórków, (zawarty w ogórku enzym askorbinowy niszczy witaminę C, w którą z kolei bogate są pomidory), ale co  ja zrobię, że bardzo lubię takie połączenie??

potrzebne składniki:

2 duże pomidory,
3-4 ogórki,
1 mała cebula,
4 łyżki śmietany,
sól i biały pieprz.

Pomidory parzymy i obieramy ze  skórki, kroimy w kostkę.

Ogórki obieramy, kroimy w półplasterki.

Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy, mieszamy i gotowe, banalnie proste i szybkie


No i oczywiście przypominam o konkursie:  http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/07/urodziny-i-konkurs.html

środa, 18 lipca 2012

trochę inna cukinia faszerowana

Kto lubi cukinię ręka do góry!! Las rąk widzę!!
Bardzo lubię cukinię ale często miałam problem co zrobić z taką przerośniętą, która od czasu do czasu schowała się u mnie na działce. Znalazłam prostu i szybki sposób

Potrzebne składniki:

1 duża cukinia
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
100 g żółtego sera,
2-3 jajka,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki,
1 łyżka oliwy lub oleju,
kostka rosołowa warzywna
sól, pieprz, ulubione zioła.

Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w plastry grubości 1,5 cm, następnie usuwamy pestki, uważająć aby nie uszkodzić warstwy miąższu. Tak przygotowaną cukinię obgotowujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej warzywnej.

W tym samym czasie na łyżce oleju przesmażamy cebulkę i mięso mielone, doprawiamy wg upodobań.

Cukinię układamy na wytłuszczonej blasze, w każdą dziurkę po wyciętych pestkach wkładamy mięso mielone, które potem posypujemy startym serem.

Jajka mieszamy ze śmietaną, mąką i przyprawami, wylewamy na blachę w "przerwy" między  krążkami cukinii.

Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni





wtorek, 17 lipca 2012

urodziny i konkurs

26 lipca mój blog będzie obchodził ! urodziny, z tej okazji postanowiłam zorganizować konkurs.

Zasady konkursu:

1.  Aby wziąć udział w konkursie należy przysłać przepis na swoje popisowe danie na adres: leon.kot@onet.pl
2. Każdy uczestnik może przysłać maksymalnie 3 przepisy.
3. Do przepisu możecie dodać zdjęcie potrawy, ale nie jest to konieczne
4. Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie moją stronę na fb, aby ja wyświetlić, wystarczy kliknąć TUTAJ
5. Konkurs trwa do północy 24 lipca 2012.
6. Zwycięzcę wybierze jury w składzie mój mężczyzna i ja, a wyniki pojawią się na blogu 26 lipca

a teraz rzecz najważniejsza - czyli nagroda

Jeśli w konkursie weźmie udział dużo osób, na pewno pomyślę o nagrodach dodatkowych.

piątek, 13 lipca 2012

trzynastego... nagdoda i pech

Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhh... Zła dziś jestem zepsuł mi się w pracy aparat do prądów i musiałam wszystkich pacjentów robić na jednym i zrobiło się spore opóźnienie, oczywiście niektórzy mieli do mnie pretensje jak by to była moja wina :(
Potem zadzwonił do mnie kurier, że ma dla mnie przesyłkę (tą z nagrodą) ale że nie ma nikogo w domu zostawił ją za bramą, nie bardzo mi się to podobało ale cóż, przychodzę do domu, otwieram paczkę a tu okazuje się, że jedem plastikowy elemetn jest uszkodzony!!! wściekła jestem bo tak się cieszyłam na tą nagrodę a ktoś ją zniszczył, dzwoniłam do niego i niby ma przyjechać we wtorek spisać raport z uszkodzenia ale pytanie czy to uznają??


czwartek, 12 lipca 2012

mizeria

Jak robicie mizerię? słyszałam, że są osoby, które jadają ją na słodko, ja jednak wolę tradycyjną wersję.

potrzebne składniki:

4-5 ogórków,
spora szczypta soli,
5-6 łyżek śmietany.



Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w cieniutkie plasterki.

Następnie obficie je solimy, zostawiamy na 30 min w chłodnym miejscu.

 Ogórki odciskamy, odlewamy wodę, dodajemy śmietanę i mieszamy.

wtorek, 10 lipca 2012

kisimy ogóra :)

Zaczął się sezon ogórkowy pora więc zacząć robić zapasy na zimę. Przygotowaniem tych kiszonych zajmuje się mój Mężczyzna, za a to robię te w zalewie miodowej.
Pamiętacie ten odcinek " Świata według Kiepskich", w którym Ferdek, Boczek i Paździoch spierali się jaki sposób na kiszenie ogórków jest najlepszy? Ogórki miał być pyszne i chrupiące a skończyło się... biegunką :) Każdy ma swój sprawdzony sposób na ogórki kiszone, oto sposób Mojego Mężczyzny, zapewniam Was, że nie grozi Wam biegunka :) A może podzielicie się swoimi sposobami?

potrzebne składniki:

10 kg ogórków,
10 l wody,
2 główki czosnku,
10 łyżek soli,
liście lub korzeń chrzanu (po jednym na słoik),
liście wiśni (po jednym na słoik),
kwiat kopru (po jednym na słoik).

Ogórki  dokładnie myjemy, wkładamy do słoików.

Do każdego słoika wkładamy kilka ząbków czosnku, kawałek liścia (lub korzenia) chrzanu, liść wiśni i kwiat kopru.
Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie (na 1 litr wody 1 łyżka soli), zalewamyogórki i mocno zakręcamy słoiki.




piątek, 6 lipca 2012

czekoladowe muffinki z piankami

Domi właśnie rozpoczęła się akcja Muffinkowo 2012 więc dziś nie może pojawić się nic innego jak tylko muffinki, a że jestem czekoladoholikiem, po prostu muszą być czekoladowe :)

potrzebne składniki:

160 g brązowego cukru,
160 g mąki, najlepiej krupczatki,
150 g masła,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku di pieczenia,
4 jajka,
70 g gorzkiej czekolady,
1 kieliszek koniaku,
6 pianek



Czekoladę topimy z masłem i koniakiem nad kąpielą wodną.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, jajka ubijamy z cukrem do białości.

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną czekoladę, delikatnie mieszamy.

Formę do muffin wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, każdą piankę dzielimy na pół i zatapiamy w każdym ciasteczku.

Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 przepis bierze udział w akcji



czwartek, 5 lipca 2012

leczo

Tak, wiem, zarzekałam się, że dziś cały dzień nic nie będę robiła poza leżeniem na kanapie przy wentylatorze, ale wyszłam do ogródka i znalazłam dwie piękne cukinie, a że miałam w lodówce paprykę i pomidory postanowiłam wyczarować leczo.

potrzebne składniki:

500 g kiełbasy śląskiej,
200 g boczku wędzonego,
1-2 średnie cukinie,
4-5 pomidory,
2-3 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
2 spore cebule,
2 ząbki czosnku,
tłuszcz do smażenia (niewiele, bo wytopi się z kiełbasy i boczku),
1 szklanka bulionu warzywnego
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, słodka papryka.


Kiełbasę kroimy w półplasterki a boczek w kostkę, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy.

Następnie dodajemy cebulę pokrojona grubą  kostkę i paprykę pokrojoną w średnie paseczki.

Kiedy papryka zmięknie dodajemy cukinię pokrojona w kostkę i podlewamy rosołem.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy i dusimy około pół godziny od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając rosołem.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy jeszczechwilkę i gotowe :)


środa, 4 lipca 2012

botwinka z bobem

Wczoraj po raz pierwszy w życiu zrobiłam botwinkę Zawsze robiła ją moja mama, ale, że jest po operacji i nie powinna się przemęczać postanowiłam zadebiutować. Przyniosłam z ogródka botwinkę i bób i zabrałam się do pracy,

potrzebne składniki:

1 spora wiązka botwinki,
2 marchewki,
4 ziemniaki,
0,5 kg bobu,
2 litry wywaru mięsnego,
w zamrażarce znalazłam pół opakowania fasolki szparagowej i w ramach"sprzątania" postanowiłam ją dodać,
śmietana 3-4 łyżki,
sok z cytryny do zakwaszenia barszczu,
koncentrat barszczu czerwonego wg uznania.

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze mięsnym do miękkości.

W tym samym czasie w oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy bób.

Kiedy warzywa z wywaru zmiękną, dodajemy dokładnie umytą i  pokrojoną w mniejsze kawałki botwinkę i fasolkę szparagową, wszystko gotujemy razem około 15 minut.

Następnie dodajemy koncentrat barszczu czerwonego, zakwaszamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, cukier i pieprz, i podbijamy śmietaną.

Podajemy z bobem.




niektórzy pewnie zauważyli, że na blogu pojawił się nowy banner, zapraszam do klikania i zaglądania na stronę chocolissimo gdzie każdy wielbiciel czekolady znajdzie coś dla siebie



wtorek, 3 lipca 2012

sałatka z orzechami


Tą sałatkę zrobiłam już jakiś czas temu ale jakoś nie miałam czasu dodać przepisu. Jest trochę czasochłonna, zwłaszcza obieranie orzechów, na czym spędziłam ponad godzinę, ale za to naprawdę pyszna...

potrzebne składniki:

170 g orzechów włoskich,
1 puszka ananasów,
100 g rodzynek,
2 wędzone piersi z kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
kilka łyżek majonezu (ile kto lubi, nie może go być za mało, ale sałatka nie powinna też w nim pływać),
1 łyżeczka kurkumy.

Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem, to upływie około 15 minut odlewamy wodę a następnie obieramy orzechy ze skórki. To najbardziej czasochłonna i stresująca (przynajmniej dla mnie) czynność przy wykonaniu tej sałatki, potem idzie już bardzo łatwo).


Ananasa i kukurydzę odcedzamy z zalewy.


Ananasa i kurczaka kroimy w kostkę. Kostka nie powinna być zbyt drobna.

Rodzynki parzymy wrzątkiem.

Wszystkie składniki łączymy, dodajemy kurkumę i mieszamy.

Zostawiamy do schłodzenia.